כולם יודעים שקרינת השמש מזיקה לעור הפנים, אבל לא רבים מכירים את הנזקים שככל הנראה נגרמים לעור שלנו מהקרינה שנמצאת בקרבתנו כל יום וכמעט כל היום: האור הכחול שנפלט בעוצמות גבוהות ממסכי המכשירים האלקטרוניים. בעגה המדעית, קוראים לזה זיהום דיגיטלי.
מהו האור הכחול?
האור הכחול, שהוא חלק מהספקטרום הנראה (הספקטרום האלקטרומגנטי שנראה בעין האנושית), הוא אור באורך גל קצר מאוד ולכן בעל אנרגיה גבוהה מאוד, כלומר אור שפולט יותר קרינה מזו שנפלטת מהצבעים האחרים בספקטרום הנראה.
המקור העיקרי לאור הכחול שלו אנחנו חשופים הוא השמש, אבל הוא נפלט בעוצמות נמוכות גם מהתאורה בבית, מתאורה של רכבים וממקורות אור אחרים. עם זאת, המקור שממנו אנחנו מקבלים מנה נכבדת במיוחד של אור כחול הוא מסכי המכשירים שמשמשים אותנו ביומיום, כאשר לפי ההערכות, רובנו מבלים 50% מחיינו בבהייה במסכים, בטח ובטח בזמן מגפת הקורונה כשכולנו נמצאים יותר בבתים ועושים את מרבית הפגישות בזום.
לפני שנצלול להשפעותיו על עור הפנים, כדאי שנציין שתי עובדות חשובות על אור כחול באופן כללי:
-
השפעותיו המזיקות של האור הכחול על העיניים כבר מוכרות היטב ברפואה וכדי להגן עליהן, מומלץ להיות במרחק של לפחות 30 סנטימטרים מהמסך ולעשות הפסקות תכופות.
-
לאור הכחול יש גם צד חיובי – בכך שהוא משחרר הורמונים מסוימים למחזור הדם, האור הכחול עוזר לגוף לשמור על תקינותו של השעון הביולוגי ועל מחזור השינה-ערות הטבעי שלנו.
מה עושה האור הכחול לעור הפנים
מהמחקרים הזמינים לנו כרגע, הראיה החזקה ביותר שיש בידינו מוכיחה שהאור הכחול תורם להתפתחות של כתמי גיל והיפרפיגמנטציה, וייתכן גם שהוא גורם להזדקנות מואצת של העור.
עם זאת, השפעות אלה אינן נראות לעין מיד. ״ממש כמו החשיפה לשמש – הנזק מהאור הכחול הוא נזק מצטבר״, אמרה רופאת העור אווה שמבאן. וממש כמו שאור כחול יכול להשפיע על מחזור השינה, חשיפה עודפת לאור כחול עלולה לשבש את השעון הביולוגי של תאי העור ואת מחזור החידוש של תאי העור, וזה עלול להזיק לעור לאורך זמן, לפי מחקר חדש שפורסם במגזין המדעי International Journal of Cosmetic Science.
אף על פי שעדיין אין מספיק מחקרים שמוכיחים את השפעת האור הכחול על העור שלנו, נכון לזמן זה רופאי העור כבר יודעים שזה לא נראה טוב. מחקר קטן שפורסם בכתב העת המקצועי Journal of Investigative Dermatology ב-2010, מצא שבתנאי מעבדה, חשיפת העור לאור כחול שעוצמתו זהה לעוצמת השמש, גורמת לפיגמנטציה, אדמומיות ונפיחות משמעותיות יותר מאשר כשהעור נחשף לשמש עצמה. עשור מאוחר יותר, המומחים עדיין נשענים על תוצאות המחקר המוקדם הזה.
מחקר קטן נוסף, שנערך ב-2015, הראה שחשיפה לאור כחול עלולה לגרות את הייצור של רדיקלים חופשיים בעור, שמאיצים את הופעתם של סימני הגיל.
רשימת הנזקים
מהמחקרים המוקדמים אפשר להסיק שהאור הכחול גורם לעור לייצר יותר פיגמנטים וזה גורם להיפרפיגמנטציה. בנוסף, ישנן גם ראיות לכך שהאור הכחול חודר לעור ומתחיל שרשרת של אירועים מזיקים: הוא פוגע בדנ״א וזה גורם לדלקת, שגורמת לפירוק של קולגן ואלסטין בריאים, שגורם להופעתם של קמטים ולאובדן הגמישות של העור.
״ככל שמבלים יותר זמן מול המסכים, כך מצב העור הופך גרוע יותר״, אמרה שרי מארצ׳ביין, רופאת עור ופרופסור לרפואת העור בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק. ״אבל בזמן זה, לא ידוע בדיוק כמה זמן מומלץ לבלות מול המסכים כדי למנוע פגיעה בעור״, היא הוסיפה.
״מידת החשיפה שלנו לאור כחול תלויה במסך שבו אנחנו משתמשים ובהגדרות הפרטניות של כל מכשיר, כך שאי אפשר פשוט למדוד את זה בשעות״, אמרה לורטה סיראלדו, רופאת עור ממיאמי.
למרות המחסור במחקרים מדעיים בזמן זה, בכל זאת יש רופאי עור שמאמינים שהם כבר רואים את הנזקים השונים אצלם בקליניקות. ״אני רואה דפוסים חדשים של היפרפיגמנטציה אצל לא מעט מטופלים ואני חוששת שהם נגרמים מהחזקת הטלפון הסלולרי קרוב לפנים״, אמרה סיראלדו, שעוקבת אחרי השפעת האור הכחול כבר מתחילת הקריירה שלה. ״היום, ההיפרפיגמנטציה מופיעה יותר בצידי הפנים, האזור שאליו אנשים מצמידים את הטלפון הסלולרי, מאשר במרכז הלחיים, שם היא הייתה הכי שכיחה יותר בעבר. נראה שההצמדה של הטלפון הסלולרי לפנים מחדירה רמות גבוהות של אור כחול לתוך העור״.
החדשות הטובות הן שייתכן שאנחנו לא צריכים לחשוש יותר מדי מהשפעת מסך המחשב על העור שלנו, כי אנחנו בדרך כלל יותר מרוחקים ממנו, לדברי סיראלדו.
האם מוצרי העור שנועדו לטפל בסכנות האור הכחול באמת עובדים?
בשנים האחרונות שטף את עולם מוצרי טיפוח העור גל של מוצרים, שנועדו לחסום את קרינת האור הכחול. אבל האמת היא ש״הפורמולות האלה אינן שונות ממוצרים נוגדי חמצון אחרים״, אמר הכימאי הקוסמטי פרי רומנובסקי. עם זאת, עדיין חשוב למרוח קרם הגנה. ״אני מאמינה שכדאי להגן על העור מפני האור הכחול, בייחוד כשמדובר באנשים שמבלים זמן רב מול מסכי המכשירים הדיגיטליים״, אמרה סיראלדו. גם בלי ראיות חותכות, מארצ׳ביין מסכימה. ״אני מאמינה שכל עוד אנחנו לא בטוחים מהן השפעות האור הכחול, עדיף להיות מוגנים״, היא אמרה.
מרצ׳ביין ממליצה על קרם הגנה שמכיל אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) ותחמוצת ברזל, שעוזרים להגן על העור מפני קרינת האור הכחול.
סיראלדו מעריכה שבעוד כמה שנים, מרבית קרמי ההגנה יגנו גם נגד אור כחול ולא רק נגד קרינת השמש. עד אז, נסו לשמור על ריחוק חברתי מהטלפונים שלכם, במידת האפשר.