בשנתיים האחרונות התפרסמו ידיעות בספרות המדעית, אשר זכו לאחרונה לתהודה גם בעיתונות ובמדיה הפופולרית המקשרות בין משתלי הסיליקון לשדיים לבין גידול מסוג לימפומה ממאירה של השד. ראשית מספר הבהרות: לא מדובר בסרטן השד. סרטן השד היא מחלה אחרת. לאחר מעקב רב שנים, ה־FDA האמריקאי פיזר את הדאגה ופירסם כי לא הוכח כל קשר בין סרטן השד לבין משתלי סיליקון.
הלימפומה הקשורה למשתלי סיליקון היא מחלה נדירה ביותר. התופעה מתרחשת בפחות מאחת ל־60 אלף נשים אשר בשדיים שלהן הונחו משתלי סיליקון. התמותה ממחלה זו אפסית והאבחנה פשוטה, הטיפול אינו מסובך והוא מרפא את המחלה.
אז במה דברים אמורים? עמיתיי המנתחים הפלסטיים ואנוכי בארץ ובעולם, כמו גם רשויות הרגולציה והבריאות, עוקבים בתשומת לב אחר כל פרסום בנושא. עד כה לא נאסף מידע המחייב את הרופאים לשנות את מדיניות השימוש במשתלי סיליקון להגדלה או שיחזור שדיים.
אגב, הנתונים הראשוניים שנאספו עד כה מרמזים על כך שהתופעה מתרחשת יותר בנוכחות משתלים מחוספסים ופחות, אם בכלל, באלו עם המעטפת החלקה. אזכיר, שהסיבה לשימוש במשתלים המחוספסים היתה הפחתה משמעותית של התקשות הקופסית לאחר ניתוח.
ד"ר אופיר שיין, מומחה ברפואה פלסטית ואסתטית, ריכז את עבודת הוועדה של איגוד הפלסטיקאים הישראלי לבדיקת הנושא. המלצות הוועדה אומצו על ידי חברי האיגוד.
הסיכומים וההמלצות היו כדלקמן:
• החשד למחלה מסוג לימפומה – הקשורה לשתלים של השד, Breast implant associated lymphoma of breast, (BI-ALCL), מתרחשת במספר בודד של נשים. הדיווחים השונים מדברים על בין אחת ל־11 נשים, מתוך כל מיליון נשים שבגופן הונחו משתלי סיליקון. החשד להתרחשות המחלה קיים רק במקרים של הצטברות פתאומית ועיקשת של נוזל סביב המשתל. הצטברות זו תהיה תמיד ניכרת לעין, והשד ייראה באופן ברור גדול ושונה בצורתו מהשד השני. הצטברות נוזלים תשוב ותתרחש גם לאחר ניקור הנוזל.
• בנשים שעברו הגדלת שדיים, וסובלות לפתע מגדילה של אחד השדיים, ללא כל עדות לזיהום – הדבר מחייב פנייה מיידית לרופא המנתח לבדיקה וניקור הנוזל. במידה שהצטברות הנוזלים חוזרת ונשנית, מתקיים חשד להופעת ALCL. במידה שהמחלה מאובחנת, בגלל הופעת נוזלים או התקשות מאוד משמעותית, יש לבצע ניתוח לסילוק המשתל, ולסילוק רקמת הקופסית הדקיקה שנוצרה סביבו.
• האבחנה נעשית על ידי בדיקת הנוזל לצביעות מיוחדות של תאים סרטניים, ובדיקה היסטולוגית של הקופסית.
האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית מציע לחברי האיגוד להוסיף בטופס ההסכמה לניתוח גם הערה העוסקת בעניין זה.
• ההמלצה לנשים המבקשות לבצע הגדלת שדיים קוסמטית היא להיות מודעות לכך שנושא הלימפומה של השד נמצא בשלב של איסוף נתונים, ואין כל מניעה או הוראה של FDA או משרד הבריאות בישראל להימנע מהגדלת שדיים.
• מניסיוני, ערנותן של הנשים הישראליות לכל התקשחות או שינוי בצורת השד היא גבוהה ביותר. לנשות ישראל יש נגישות מצוינת הן לרופא שניתח אותן והן לכל מומחה אחר בכירורגיה הפלסטית, גם במסגרת הרפואה הציבורית, אשר תדע היטב כיצד לבדוק ולטפל בכל בעיה.