חדשות טובות מהחזית המדעית: המלחמה בסרטן העור עולה מדרגה וקרם הגנה חדשני

לאחרונה פורסמו תוצאותיו של מחקר חדש שנותן תקווה מחודשת לאחד מסוגי סרטן העור הקטלניים ביותר: מלנומה. המחקר החדש, שנערך על ידי צוות של מדענים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון, מצא ששיבוש תפקודו של אחד הגנים בעזרת תרופה יכול למנוע את התפתחותה של מלנומה.

הצצה לגוף האדם

הגורם העיקרי לסרטן העור מסוג מלנומה הוא חשיפה ארוכת טווח לאור על-סגול – בדרך כלל זה שנמצא בקרני השמש. כשהאור העל-סגול פוגע בדנ״א של תאי העור, הוא עלול לשבש את ביטוי הגנים בדרכים שעשויות לאפשר לגידולים להתפתח ולגדול.

כבר זמן ידוע שאותו שיבוש בביטוי הגנים יוצר מוטציות בגנים שנקראים NRAS והן שאחראיות על כרבע ממקרי סרטן העור, אלא שעד כה המדענים לא הצליחו למצוא דרך לנטרל את המוטציות הללו. המחקר החדש  מסמל פריצת דרך בהתמודדות עם המוטציות ב-NRAS.

״ישנם טיפולים אימונותרפיים (חיזוק ותגבור המערכת החיסונית נגד גידולים סרטניים) וטיפולים אחרים שהביאו לשיפור משמעותי בחולי המלנומה״, אמר רוטאו צ׳יו, החוקר הראשי במחקר החדש. ״עם זאת, בקרב חולים בעלי מוטציות NRAS הטיפולים הללו לא היו אפקטיביים במיוחד״.

עד היום, המדענים לא ידעו איזה חלבון גורם למוטציה ב-NRAS אבל הצוות של אוניברסיטת בוסטון זיהה את המועמד הסביר ביותר: חלבון STK19. למרות שקיומו של החלבון הזה ידוע כבר זמן רב, פעילותו המדויקת נותרה בגדר תעלומה.

כעת, לא זו בלבד שהצוות גילה שחלבון STK19 הוא שגורם למוטציה ב-NRAS, אלא גם מצא דרך לנטרל אותו בתנאי מעבדה. החוקרים פיתחו תרכובת שמסוגלת לגדוע את התהליך באיבו בכך ששיבשה את פעולת החלבון ומנעה את היווצרותה של המוטציה והתפתחותה של מלנומה.

החוקרים אמרו שבשלב הבא ינסו את התרכובת על בני אדם, כשהיעד הסופי הוא הכנת התרופה לניסויים קליניים. במילים אחרות, עוד יש דרך לעשות אבל זהו ללא ספק אור משמעותי בקצה מנהרת המלנומה.

מעניין לעניין באותו עניין – קרם הגנה חדשני ששווה להכיר

ואם כבר מדברים על סרטן העור, זאת הזדמנות מצוינת לדבר על אחת הדרכים האפקטיביות ביותר להגן על העור שלנו: קרם הגנה. וליתר דיוק, על פיתוח מסקרן בתחום.  

אחת הטרחות הגדולות ביותר שנוגעות לשימוש בקרם הגנה היא העובדה שצריך למרוח אותו שוב מדי כמה שעות. הטרחה הזאת גורמת לכך שאנשים רבים נמרחים רק פעם אחת, בתחילת היום, ולכן אינם מספקים לעורם הגנה מספיק טובה. כדי לפתור את המצב, חברות ומדענים רבים עומלים במרץ על פיתוחם של קרמי הגנה חדשניים שייתרו את הצורך במריחות חוזרות ונשנות.

על אחד מאותם פיתוחים חדשניים כתבנו לא מזמן בעמוד הפייסבוק שלנו והוא מגיע ממדענים להנדסה ביו רפואית באוניברסיטת בינגהאמפטון שבמדינת ניו יורק. קרם ההגנה החדשני והמסקרן הזה פותח על ידי צוות חוקרים בראשותו של פרופסור המשנה (מרצה בכיר) גיא גרמן, והוא מורכב משכבה דקה ושקופה של דנ״א. בניסויים שערך צוות החוקרים התברר שככל שהחומר נחשף ליותר קרניים על-סגוליות, כך גוברת הצפיפות האופטית שלו ובעקבותיה גם הספיגה שלו את הקרניים המזיקות.

״אור על-סגולי יכול לפגוע בדנ״א ובכך להזיק לעור״, אמר גרמן. ״במסגרת המחקר שלנו עלה הרעיון להפוך את התהליך על פיו: מה יקרה אם נשתמש בדנ״א חיצוני כשכבה שאותה אפשר להקריב? כך, במקום לפגוע בדנ״א שבעור, נפגע בשכבת דנ״א שמצפה את העור״.

כערך מוסף ומפתיע, התברר שהשכבה השקופה גם מאטה את התאדותם של מים מפני השטח של העור, ובכך שומרת על רמות לחות גבוהות בעור למשך זמן ארוך יותר. נשמע נפלא. עכשיו נותר רק לחכות שהקרם יגיע לשלב הייצור המסחרי:)

תזכורת, על הדרך

במדינה שטופת שמש כמו שלנו, המודעות לבריאותו של העור היא חשובה מאין כמוה, בייחוד מאחר שאנחנו נמצאים במקום השני בעולם במידת השכיחות של מלנומה. ובגלל שאבחון מוקדם של סרטן העור משפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה ממנו, רצינו להזכיר לכם שחשוב לעבור בדיקה דרמוסקופית אצל רופא עור מומחה לפחות פעם בשנה. חשוב לציין שכשהבדיקה מבוצעת על ידי רופא מומחה, רמת הדיוק של אבחון המלנומה עומדת על 90% לעומת כ-60% בבדיקה רגילה. מדובר בבדיקה פשוטה, לא פולשנית ולא מכאיבה שתיתן לכם שקט נפשי ותבטיח שבריאות העור שלכם נשמרת.

לכן, בין המריחות של קרם הגנה במהלך היום, ההקפדה על הישמרות מפני חשיפה לשמש וההרכבה של משקפי שמש שמגנים מפני קרניים מסוג UVA ו-UVB, קבעו בדיקה דרמוסקופית בהקדם.

ושיהיה לנו קיץ בריא ומהנה!

שיתוף

רוצה לקבל עוד פרטים על הטיפולים שלנו?

אפשר לדבר איתנו בטלפון או ב-WhatsApp במספר: 03-5278128

או למלא את הטופס וניצור איתך קשר בהקדם

דילוג לתוכן