האם טיפולים הורמונליים יכולים להילחם בקמטים?

גיל המעבר: הזמן שמסמל את סופו של המחזור החודשי אצל נשים והמילה שכל כך רבות מאיתנו מעדיפות שלא לשמוע. גלי חום, עור יבש ודק, תהפוכות רגשיות – הסימפטומים משתנים מאישה לאישה אבל למרבה הצער אין שום דרך למנוע את גיל המעבר, וזאת הסיבה שנשים רבות מנסות טיפולים שונים, וביניהם גם טיפולים הורמונליים, כדי להקל מעט על התופעות השונות. למרות שתופעות הלוואי של הטיפולים הללו הן לעיתים קרובות מסוכנות, לא פעם הם משווקים כפתרונות שנלחמים בקמטים ומצעירים את העור. טענות אלה עוררו את סקרנותם של חוקרים, רופאים ורופאי עור כאחד. הנה דעתם המקצועית. 

לפני הכול: על גיל המעבר, אסטרוגן והעור

גיל המעבר הוא תהליך טבעי שמתרחש כאשר השחלות מפסיקות לייצר ביציות ועקב כך, יורדות רמות ההורמונים שנקראים אסטרוגן ופרוגסטרון. לפעמים, נשים מתקשות להבין בדיוק מתי הן נכנסות לגיל המעבר, בייחוד אלה שמרבית חייהן חוו מחזור חודשי לא סדיר. ישנן גם נשים שחוות את הסימפטומים של גיל המעבר בטרם נפסק המחזור החודשי שלהן. כך או כך, הירידה ברמתו של האסטרוגן מתרחשת אצל כולן. 

הורמון האסטרוגן ממלא תפקיד חשוב בפעילותו של הקולגן – החלבון התומך שנמצא בעור שלנו – ומספק לו חוזק ומבנה. 

כאמור, כשרמות האסטרוגן יורדות העור שלנו נוטה להפוך פחות גמיש ודק יותר. רמות אסטרוגן נמוכות יכולות גם לגרום לירידה בזרימת הדם באפידרמיס (השכבה העליונה של העור) ולחוסר היכולת של תאי העור לספוח לחות – כשהתוצאה היא עור יבש יותר. בנוסף, ייתכן שגם תבחינו בכך שעורכן הופך עייף יותר, מפתח יותר קמטוטים וקמטים ומאבד מהזוהר שלו. 

המנה העיקרית: דעתם של מלומדים

כבר זמן לא מבוטל חוקרים בכל בעולם בוחנים אם נטילת אסטרוגן בכל צורה שהיא יכולה לעכב את הזדקנותו של העור, או לא. ״יש עשרות מחקרים שהסיקו שטיפולים באסטרוגן יכולים לשפר את עובי העור, להגדיל את כמות האסטרוגן בגוף ולשפר את רמות הלחות בעור״, אמרה ד״ר אסתי ויליאמס, רופאת עור מניו יורק. ״עם זאת, המחקר הגדול מכולם בחן נשים בגילאי 42 עד 58 שהמחזור האחרון שלהן הופיע בטווח של שלוש שנים מזמן עריכת המחקר. המחקר מצא שנשים שקיבלו תרפיה הורמונלית עם אסטרוגן לא פיתחו פחות קמטים מאלה שלא קיבלו אסטרוגן. אבל, חשוב לסייג: אחת המגבלות הייתה שכל המשתתפות במחקר כבר חוו את גיל המעבר ולכן ייתכן שעלינו לנסות לטפל באסטרוגן מוקדם יותר, לפני שהתהליך הטבעי מתרחש. לכן, אף על פי שברור שאסטרוגן ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על עור צעיר יותר, עדיין איננו יודעים לאילו מטופלות ובאיזה גיל מסוגל ההורמון לעזור. כאמור, מרבית המחקרים כללו נשים לאחר גיל המעבר ובנוסף, אף מחקר לא בחן גורמים אחרים כמו מנות אסטרוגן בריכוזים שונים וכן שילוב של אסטרוגן עם הורמוני פרוגסטרון וטסטוסטרון״, היא מבהירה. 

למרות שישנם רופאים שאכן ממליצים על טיפולים הורמונליים, רופאת העור ד״ר קאלי פאפאנטוניו מציינת שישנם סיכונים משמעותיים לסוג זה של טיפולים שחשוב להכיר אותם לפני תחילת הטיפול. כדי ללכת על בטוח, היא מציעה להשתמש בפיטו-אסטרוגנים, שהם ״דרך בטוחה יותר לעודד עור צעיר יותר עם סיכון נמוך בהרבה״, בלשונה. פיטו-אסטרוגנים טבעיים הם תרכובות שמקורן בצמחים אשר פועלות באופן דומה לאסטרוגן. תרכובות אלה משמשות כבר זמן רב בתחום טיפוח העור ועוזרות להילחם בהשפעות השליליות של ירידה ברמות האסטרוגן שתורמת להאצת תהליך ההזדקנות של העור. ״השימוש בפיטו-אסטרוגנים בתחום טיפוח העור הוא הרבה יותר נרחב היום מאשר בשנים קודמות, תודות למחקר ופיתוח משמעותיים שנערכו על פי הסטנדרטים של היום והוכיחו את היכולת של תרכובות אלה לגרום לתאי העור לספוח מים וכן לגרות ייצור של קולגן בדרמיס (שכבת העור העמוקה). היתרונות של חומר זה כוללים פחות קמטים וכתמי שמש, ושיפור כללי של מרקם העור״, הוסיפה פאפאנטוניו. 

אז מה באמת שומר עלינו צעירים?

ישנם אינספור ספרים, בלוגים ומאמרים שמשיאים עצות על איך להישאר צעירים לנצח. בין העצות הרווחות אפשר למצוא את החשיבות של שתיית מים בכמות מספקת, ההקפדה על פעילות גופנית, תזונה עשירה בצמחים ונקייה משומנים מזיקים, הפחתה של רמות הלחץ הנפשי ושמירה על קשרים חברתיים. 

חוקרים מאוניברסיטת קולג׳ לונדון שאלו 6,500 נשים וגברים בני 52 ומעלה, ״בני כמה אתם מרגישים שאתם?״ מתוך קבוצה זו, שגילה הממוצע עמד על 65, כ-70% הרגישו שהם צעירים יותר בשלוש שנים או יותר מגילם האמיתי; 22% הרגישו שהם בני גילם האמיתי; ו-5% הרגישו שהם מבוגרים בשנה או יותר מגילם האמיתי. התוצאות המעניינות יותר התבררו שמונה שנים מאוחר יותר, כשאותם חוקרים בדקו מי מבין משתתפי המחקר נותר בחיים. הרי התוצאות:

  • 75% מאלה שחשו מבוגרים יותר מגילם האמיתי עדיין היו בין החיים.
  • 82% מאלה שחשו שהם בני גילם האמיתי עדיין היו בין החיים.
  • 86% מאלה שחשו צעירים מגילם האמיתי עדיין היו בין החיים. 

אם כן, אפשר לסכם שגישה חיובית היא אולי לא המפתח לנעורי נצח אבל ללא ספק יכולה להשפיע לחיוב על האופן שבו אנחנו מזדקנים.

שיתוף

רוצה לקבל עוד פרטים על הטיפולים שלנו?

אפשר לדבר איתנו בטלפון או ב-WhatsApp במספר: 03-5278128

או למלא את הטופס וניצור איתך קשר בהקדם

דילוג לתוכן