לפני כשבועיים פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מסמך אזהרה שאינו לגמרי ברור וחד-משמעי, במיוחד לאנשי המקצוע והרופאים העוסקים מזה שנים רבות בהנחת שתלי הסיליקון. מצד אחד, קבעה הרשות האמריקאית, שיש להזהיר נשים שמעוניינות לבצע השתלת חזה מהסיכונים. מצד שני, הרשות לא הטילה שום מגבלה או איסור.
בכל אופן, להודעת ה-FDA משמעויות רבות, אבל כמי שנמצא בתחום שנים רבות, קשה לי לשכוח את ההחלטה בה נקט ה-FDA בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת. אז נאסר השימוש במשתלי סיליקון למטרה קוסמטית מחשש לסרטן שד.
כמובן שצעד זה גרם לפאניקה עצומה מצד הציבור, אולם לא חלפו להן יותר מ-10 שנים כשהודיעה באופן חגיגי אותה רשות, ה-FDA, שאחרי בדיקות מעמיקות, לא מצאה שום קשר נסיבתי או סטטיסטי בין משתלי סיליקון לסרטן שד.
יכול מאוד להיות שהדרך בה בחר ה-FDA להתנסח הפעם באזהרה הנוכחית קשורה במנגנוני למידת הלקחים של הארגון לאחר הפאניקה העולמית שיצרה ההודעה בשנות ה-80, הודעה שאף הובילה לפשיטת רגל של אחת מחברות השתלים המוכרות. מצד שני, אותה החלטה אז הובילה לשיפור וחידוש של משתלים בטוחים יותר.
אז מהן הבעיות עליהן מצביעה הודעת ה-FDA הנוכחית? כרגע מדברים על שתי תופעות רפואיות שקשורות בהשתלת סילקון בנשים. הראשונה – התקבלו דיווחים על מקרי לימפומה ממאירה אבל מאוד נדירה שקשורה למשתלי סיליקון. השניה – התקבלו דיווחים על תסמינים של כאבי פרקים, גלי חום, עייפות, ומחלות אוטואימוניות שמדווחות בקרב נשים רבות עם משתלי סיליקון, תופעות שמעוררות את השאלה האם יש קשר בין משתלי הסיליקון שבגופן לתופעות אלו.
התסמינים המדווחים – זהים לתסמיני הגיל אצל נשים ללא השתלה
אבל שימו לב לנתון הבא – השכיחות של כאבי הפרקים, גלי החום, העייפות, והמחלות האוטואימוניות בקרב מושתלות הסיליקון, זהה לגמרי לשכיחות הופעת התופעות האלו גם בקרב נשים שאינן מושתלות סיליקון. כלומר – אין הוכחה רפואית שיש קשר בין משתלי הסיליקון לתופעות הגופניות עליהן מתריע ה-FDA. יותר מזה, גם שליפת המשתלים לא בהכרח מביאה לשיפור בתסמינים, ונתון זה מבוסס מחקרית.
אז מה מומלץ לכן לעשות אם עברתן השתלת סיליקון בחזה? אני רואה יותר ויותר נשים מגיעות למרפאה שלי, בעיקר עם משתלים ישנים, שמבקשות להוציאם או להחליפם במשתלים חדשים יותר. אבל האם החלפה כזו מוצדקת או בכלל נדרשת מבחינה רפואית?
בואו נדבר על הסיכון הגדול מכולם – התפתחות לימפומה ממאירה, מחלה שמאוד קשה "לפספס אותה". אין מצב שהיא תגרום לנזק כזה שהינו בלתי הפיך מבלי שנרגיש בה. כל הנשים שגילו לימפומה בהקשר למשתלים, חוו נפיחות בשד, שינוי בגודל או הבדל משמעותי בגודל בין השדיים. גילוי מוקדם כזה מאפשר ריפוי מוחלט של המחלה.
למעשה, כל הנשים שחלו בלימפומה היו עם שתלים "ותיקים", מעל 10 שנים לפחות, כאשר למרביתן היו שתלים מחוספסים. כנראה שהחספוס של השתלים והמעטפת המיוחדת ששמו על שתלים מסוימים כדי למנוע התקשות והתהפכות של משתלים אנטומיים בתוך הגוף, הם אלו שקשורים יותר להתפחות הלימפומה. חברת אלרגן העולמית הודיעה לפני כחודש על הפסקת הפצת משתלי הסיליקון המחוספסים מתוצרתה עד הודעה חדשה. לא פורסמה כל המלצה לשלוף משתלים שכבר הונחו בגופן של נשים.
אז להוציא או לא?
איך תדעי אם משתל הסיליקון שאת נושאת בגופך עלול להוות סיכון כלשהו? פשוט תבדקי עם המנתח שלך. כל מנותחת שוחררה מביה"ח עם סיכום מחלה שבו יש פירוט מדויק לגבי השתלים בהם השתמש הרופא.
בסמוך להודעת ה-FDA, הודיעה חברת אלרגן העולמית שהיא מפסיקה ייצור ומכירה של שתלים מחוספסים מתוצרתה. ככל הנראה, מדובר בצעד מקדים כדי שלא להגיע למצב בו אוסר ה-FDA הפצת שתלים אלו. גם אם יש לך משתלי אלרגן, אין מקום לבהלה, פשוט הקפידי על בדיקות שגרה ומעקב רפואי.
אבל האם הפאניקה בנושא מוצדקת? תמיד צריך להיות זהירים, זה כלל ברזל. אבל אם ניקח את ישראל כדוגמה, יש כאן מאות אלפי מושתלות סיליקון, אבל מנגד – מספר החולות בלימפומה כתוצאה ישירה מהשתל הינו אפסי. עד היום התגלו 10 מקרים, כולן כמובן הבריאו לאחר טיפול מתאים. כלומר, ההסתברות שיקרה משהו היא מאוד נמוכה. ולאלה שאומרות אני לא אשתמש בשתלי סיליקון מפחד למות, אציע גם לא להכנס למכונית, אוטובוס או מטוס, כי שם הסיכויים למות מתאונה גבוהים יותר.
ומה יעשו אלפי הנשים בישראל שבגופן משתלי סיליקון בני 20 ו-30 שנה? כאן המסר הוא הרבה יותר ברור ומשמעותי. חלק גדול מאותן נשים לא עוברות בדיקות תקופתיות לגבי השתלים, שחלקם אולי דולפים אל תוך הגוף, גם אם לא מדובר בדליפה שמסכנת אותן מבחינה קלינית.
הוצאת משתלים מהגוף – ניתוח לא פשוט
אני אישית חושב שמשתלים ותיקים כאלו, בעיקר אם קיימות תופעות קליניות של התקשות, כאב, אי נוחות או קושי לישון על הבטן, עדיף להוציאם מהגוף. גם נשים שהשתילו בגופן משתלים מאוד גדולים בצעירותן וכעת, בגיל 40-50, הם גורמים לנפילה של השד, צריכות לשקול הוצאה והחלפה של המשתלים.
חשוב לציין שניתוח להוצאה או החלפה של משתלים הוא לא פשוט כלל ולרופא שמבצע ניתוח כזה חייב להיות ניסיון רב-שנים בתחום כדי לדעת להתמודד עם כל תופעה שעלולה להיגרם באזור. כמו למשל טיפול והוצאה של הקופסית (שכבת הרקמות הנוקשה שיצר הגוף מסביב לשתל), שבמקרים רבים צמודה לצלעות, אז יש סכנה לפגיעה במעטפת הריאה.
ולאלו שחושבות שניתן להחליף השתלים בהזרקת שומן עצמי לשדיים, כדאי מאוד שתדעו שכאשר מדובר בנפחים של מעל 100-150 מ"ל, השומן העצמי לא יחזיק את נפח השד.
נכון שלא כל מי שמוציאה שתלים, חייבת לשים חדשים במקומם. לדוגמה, נשים שבגיל 20-30 עברו השתלה, יכולות בגיל 50 לחיות ללא שתלים. באופן טבעי רקמת השד מתחלפת לרקמת שומן ולכן חייבים לשקול האם אפשר לסלק את השתלים מבלי לשים חדשים. ההחלטה, כמובן, צריכה להתקבל במשותף על-ידי האישה והרופא עתיר הניסיון.
*פורסם באתר Ynet- בריאות – טיפוח ויופי.