הסיבות להתפתחות של צלקות על העור הן מגוונות אבל לא משנה מאיזו סיבה הן נוצרו, יש צלקות שיכולות להשפיע בצורה משמעותית על הבטחון העצמי ועל איכות החיים של הנושאים אותן. אם יש לכם צלקת שמאוד מפריעה לכם, חשוב שתדעו שבהחלט אפשר לטשטש ולרכך אותה, ובכך לשפר את המראה שלה, אבל ככל הנראה אי אפשר יהיה להסירה לחלוטין.
צלקת יכולה להיווצר מפצעי אקנה, מכתם לידה, מטראומה כלשהי כמו חתך או כוויה, או מניתוח (אחד החסרונות שמלווה כל סוג של ניתוח רפואי הוא צלקת שיכולה לבלוט לאורך זמן לפני שהיא תתחיל להיטשטש). היא יכולה להיות בולטת, שקועה, בהירה או כהה, כאשר צלקת באזור הפנים מפריעה בדרך כלל יותר מאשר צלקת באזור אחר בגוף. לפעמים, הצלקת כל כך גדולה עד שהיא גורמת לעיוות ממשי ואף להפרעה בתפקוד הפיזי.
למרות שההתפתחות הרפואית עדיין לא מצאה את פתרון הפלא שיוביל להעלמה מושלמת של צלקות, יש פתרונות כירורגיים ולא-כירורגיים – חלקם מיושמים כבר בשלב ההיווצרות וחלקם מתאימים גם לטיפול בצלקות ישנות. בין הדרכים החדשות שמאיצות את תהליכי הריפוי והדהייה של צלקות אפשר למצוא שני טיפולים אפקטיביים במיוחד:
- הליכים לא כירורגיים כמו קילוף כימי, חומרי מילוי בהזרקה וטיפולי לייזר, שיכולים למזער את המראה המציק של הצלקת.
- ניתוחים פלסטיים שמסוגלים להפוך גם צלקות ישנות ועמוקות לפחות בולטות וגלויות.
צלקות שנוצרות אחרי ניתוח
כל חתך בעור שחודר לעומק עובי העור, יותיר צלקת. תפקידו של הכירורג בזמן הניתוח הוא לאפשר תנאי ריפוי אופטימליים לפצע, לשחזר את סגירת החתך הניתוחי כך שיתקבל המראה הקרוב ביותר למצב ההתחלתי, ולהקפיד על קירוב שוליים הדוק שיביא לתנאי ריפוי טובים. למעשה, זוהי מיומנותו הבסיסית ביותר של הכירורג הפלסטי בכירורגיה המשחזרת.על אף שהמנתחים בימינו משתמשים בטכניקת תפירה מיטבית ומוקפדת ובחבישות משוכללות שמטרתן לקדם את הליך הריפוי וההחלמה, לעתים נותרת במקום ההתערבות הניתוחית צלקת לא אסתטית שמפריעה למטופל או למטופלת.
צלקת לא אסתטית יכולה להיגרם בשל שני תנאים מרכזיים:
- נטייה גנטית אישית ליצירת צלקות (כאשר כמעט ולא ניתן לחזות מראש אצל מי תתפתח צלקת שאינה אסתטית).
- זיהום בחתך הניתוחי ופעירתו (מצב שיכול להפריע לתהליך הריפוי ולגרום להיווצרות צלקת גדולה או מכוערת יותר).
כמה זמן צריך לחכות לפני ההתערבות?
ברוב המקרים מקובל להמתין כשנה עד לתחילת ההתערבות. במשך זמן זה הצלקת מתייצבת ומתחזקת. כעבור שנה הצלקת תתחזק עד לכדי 80% מחוזק העור (למעשה, חוזק עור הצלקת לעולם לא יהיה שווה לחוזק העור שסביבה וזוהי נקודת התורפה של העור, כי פגיעה חוזרת באזור עלולה לגרום לפציעה מחודשת בקלות יתרה); בזמן זה יחולו גם שינויים הדרגתיים בגוון הצלקת עד שיתקבל הצבע הסופי שלה. לרוב, הנטייה היא לא להתערב בשלב זה ובכל זאת קיימים מקרים שבהם יש צורך לתת מענה עוד בשלב ההתפתחות של הצלקת.
צלקות שכדאי להתערב בהן בשלב מוקדם
- צלקת קלואידית – צלקת שמתפשטת מעבר לשולי החתך המקורי או הפצע, היא גבוהה, אדומה ומגרדת מאוד. צלקות אלה מופיעות בעיקר באזור הכתפיים, הפנים, החזה, האוזניים והצוואר.
- צלקת היפרטרופית – צלקת בולטת וגדולה, מעין אשכול עבה של רקמה צלקתית מעל לחתך הניתוחי.
- צלקת מכווצת (Contractures) – צלקת שמגבילה את חופש התנועה בתהליך הריפוי, בגלל התכווצות של הרקמות יחד עם העור. צלקת זו עלולה לגרום גם לבעיה תפקודית ולכן מומלץ להתערב כבר בשלבים המוקדמים של התפתחותה. כאשר מדובר בצלקות אלה, מקובל לתת טיפול משולב שכולל הזרקות סטרואידים, שימוש ביריעות סיליקון וטיפול בלייזר כדי להפחית את האדמומיות והגרד, ובהמשך לטשטש את גבולות הצלקת.
מלבד הצלקות אלה, בשאר סוגי הצלקות כדאי ואף מומלץ להמתין עד להתייצבותן (כפי שציינתי קודם לכן, תהליך שאורך כשנה), שכן בזמן זה המכונה המופלאה שהיא הגוף שלנו מפרקת, בונה ומסדרת את הרקמות. פעמים רבות צלקת בולטת תהפוך לשטוחה ללא התערבות ואדמומיות תתבהר בהדרגה. התערבות יש לשקול רק לגבי צלקות שלא יגיעו למצב אופטימלי לאחר כשנה:
1. צלקות שקועות או צלקות תפוסות – מטופלות בהליך שנקרא סבסיזיה. הטיפול מאפשר לשחרר את הצלקת השקועה ולמלא את האזור בחומר מילוי או בשומן עצמי. שימוש בלייזר לאחר מכן יאפשר לטשטש את הצלקת.
2. צלקות אקנה – מטופלות לרוב בטיפול משולב הכולל החדרת חומרי מילוי שאמורים לשפר את מרקם העור ולשחרר צלקת שקועה, וטיפולי לייזר לטשטוש הצלקות ולמיצוק העור. לעיתים נדרש גם פילינג בלייזר לשיוף העור ולמחיקת צלקות.
3. צלקות נרחבות (כלומר, לא סדירות) – כמו לאחר כוויות או השתלות עור – דורשות סדרת טיפולי לייזר כדי לטשטש, לרכך ולהחליק את הצלקת ופני העור. פציעות מכוויות יכולות להותיר צלקות קשות ולעיתים יידרש ניתוח פלסטי לשיפור המראה שלהן. חבישות מתקדמות בשלב הריפוי מהכוויה יכולות לסייע אף הן למניעת הצטלקות קשה.
טיפולים בצלקות באמצעות לייזר
יש סוגים רבים של טיפולי לייזר שמיועדים לטשטוש צלקות. לא פעם, במהלך סדרת הטיפולים צריך לשלב כמה טכנולוגיות כדי לשפר את הגובה, הצבע והמרקם של הצלקת.
בין טיפולי הלייזר אפשר למנות את הטיפולים הבאים:
- טיפולי לייזרIPl/PDL : תורמים להפחתת האדמומיות והגרד ולצמצום כלי הדם בצלקת.
- טיפולי לייזרPIXEL CO2 / שיופי צלקות: מביאים לריכוך הצלקת ולהשטחתה, מעודדים יצירת מחודשת של קולגן ומשטשטים את גבולות הצלקת.
- טיפולי אולטרסאונד מבוססי RF: מביאים לשיפור במרקם העור ולטשטוש הצלקת.
- טיפולי לייזר QS: מביאים לתהליך בניה מחדש של העור שלא מצריך החלמה ולא כרוך בכאבים.
- טיפולי לייזר להבהרת צלקות.
טיפולים בצלקות באמצעות ניתוח
במקרים מסוימים ניתן להסיר צלקות גם על ידי ניתוח פלסטי. אמנם הצלקת לא תיעלם לחלוטין אבל לאחר הניתוח היא תהיה פחות גלויה. בחירה בהליך כירורגי תתבצע בעיקר במקרים הבאים:
- כריתת הצלקת ותפירתה מחדש – הליך זה ננקט בעיקר במקרים שבהם טכניקת התפירה היתה לקויה או במקרה שסיבוך, כמו זיהום, גרם להרחבת הצלקת. הליך זה גורם בדרך כלל לצלקת מעט ארוכה יותר, ולא ניתן להבטיח שהצלקת החדשה תראה טוב יותר מהקודמת. למניעת הארכת הצלקת, מנתחים בוחרים בטכניקה ניתוחית שתצמצם את הצלקת בשלבים.
- שחרור הצלקת – הליך זה מתבצע על ידי טכניקות ניתוחיות מיוחדות שמאפשרות להאריך את הצלקת במקרה שבו היא מכווצת מאוד או גורמת לעיוות ולהפרעה תפקודית. טכניקות פלסטיות מאפשרות להפוך את כיוון הצלקת, לשבור אותה או להאריך אותה, לפי הצורך.
- הכנסת מותחני רקמות – בתהליך זה מוכנסים מתחת לעור, בתהליך אטי, מעין בלונים שמנופחים על ידי מים פסיולוגים. שיטה זו מביאה לגידול של עור חדש, בתהליך שדומה למתיחת העור בהריון. לאחר ששטח פני העור מתרחב, ניתן להשתמש בעור החדש שנוצר להחלפת אזורי עור מצולקים סמוכים.
לסיכום כמו כל טיפול או ניתוח קוסמטי, גם במקרה של טיפול בצלקות יש להתאים את ההליך כל מקרה לגופו. אם יש לכם צלקת שמפריעה לכם, אתם מוזמנים ליצור קשר עם הקליניקה שלנו ולקבוע פגישת ייעוץ, שבה נמליץ על הטיפול המתאים והמדויק ביותר בשבילכם.