כולנו רוצים עור בריא, צעיר וחלק כמו שרואים בפרסומות ובטלוויזיה, אבל רק למעטים יש עור מושלם, אם המושג הזה קיים בכלל. האמת היא שגם לדוגמניות, זמרות וכוכבות קולנוע יש בעיות עור שונות כמו קמטים, פיגמנטציה ופצעונים, אלא שתעשיית הזוהר והיופי יודעת למחוק את כל אלה באמצעות איפור, תאורה ופוטושופ. אז אל תקנאו בכוכבת שבפרסומת – קרוב לוודאי שזה לא גנטיקה, אלא פשוט לא המראה האמיתי שלה.
בגיל צעיר העור חיוני ויפה אבל במהלך השנים, מה לעשות, העור של כולנו משתנה כאשר השינויים תלויים בזמן, בגנטיקה ובחשיפה לגורמים חיצוניים כמו שמש, תזונה ועישון. העור שלנו, שהוא האיבר הגדול ביותר בגוף, הוא החשוף ביותר לגורמים החיצוניים וגם אחד האיברים הפעילים ביותר כי השכבה החיצונית מתקלפת ומתחדשת כל הזמן.
כדאי לדעת שנזקים לעור, כמו חשיפה מוגברת לקרינת השמש, נצרבים בקוד הגנטי ויכולים לבוא לידי ביטוי גם שנים לאחר החשיפה. כתוצאה מכך, במשך הזמן מופיעות על העור הפתעות כמו נמשים, שומות ונקודות חן, נימי דם, כתמי פיגמנטציה ונגעים אחרים. אצל חלק מהאנשים השינויים מופיעים כבר בשנות ה-20 לחייהם ואצל אחרים בשנות ה-40.
מודעות למצב העור תעזור לשמור על בריאותו ועל מראה רענן ושמור, ובעיקר להימנע מצרות שהשלכותיהן יכולות להיות חמורות. לפעמים אלה סתם שומות שבא לכם להסיר, אבל פעמים אחרות הן דורשות התייחסות וטיפול רפואי. איך יודעים? הנה כמה נקודות ושאלות שחשוב לקחת אותן בחשבון.
נקודה 1: חשיבות הבדיקה הדרמוסקופית והמעקב הקבוע
דרמוסקופיה היא תחום ברפואה שעוסק באבחון מדויק של נגעי עור פיגמנטריים (נקודות חן ושומות) ונגעי עור אחרים. בדיקת נגעים שמתבצעת על ידי רופאים מומחים ומיומנים מאפשרת אבחון של מלנומה (סוג של סרטן עור) ברמת דיוק של כ-90% בהשוואה לכ-60% בבדיקה רגילה.
הבדיקה הדרמוסקופית היא קלה ופשוטה, לא פולשנית ולא מכאיבה. חשוב להבין שבלי בדיקה דרמוסקופית אי אפשר לזהות מבני עור מסוכנים והרופאים שאינם מומחים מסתמכים על נסיונם ומנחשים את טיב הנגע. בדיקה דרמוסקופית עוזרת לדייק ומאפשרת אבחנה מוקדמת, ובכך חוסכת ניתוחים מיותרים. כדאי להקפיד על בדיקה שגרתית של העור לפחות פעם בשנה.
נקודה 2: הסכנה לעור בהיר וגורמי סיכון אחרים
גורמי הסיכון העיקריים הם היסטוריה אישית או משפחתית של סרטן העור, גוון עור בהיר, עיניים בהירות, שיער ג'ינג'י, גיל מבוגר וחשיפה מרובה לשמש, אבל הסיכון העיקרי הוא נקודות חן רבות. אנשים שיש להם הרבה נקודות חן, ובפרט אם יש להם גורמי סיכון נוספים, חייבים להקפיד על בדיקה דרמוסקופית חצי שנתית או שנתית, שבמהלכה ייסקרו כל הנקודות מכף רגל ועד ראש.
מעבר לכך, יש גם נקודות חן חמקניות שכמעט לא נראות, כמו בגבה, מתחת לעור ואפילו בתוך העין. חשוב מאוד לטפל גם בהן כדי שלא יתפתחו מתחת לשכבת העור ויגרמו לנזק חמור. בין היתר, נגעים ממאירים עלולים להופיע גם בגלל גנטיקה או חשיפה לשמש.
נקודה 3: קוסמטי או רפואי?
בדרך כלל, נקודות חן מתבררות כנגעים שפירים שלא מסכנים את הבריאות ולא מצריכים טיפול נוסף. כמובן שאפשר להסיר שומות ונקודות חן אם הן מטרידות, כמו נגע בולט באזור קו החזיה, או מפריעות ברמה האסתטית, כמו שומה גדולה על המצח. אבל ככלל, חשוב להבין שכל נגע פיגמנטרי (נקודת חן) צריך להישלח לבדיקה לאחר הסרתו כדי לבדוק אם הוא שפיר או לא. כשעולה חשד שמדובר בנגע סרטני, חשוב לטפל בו ללא דיחוי. אם ממצאי הבדיקה מעלים שלא מדובר בנגע שפיר, נדרש טיפול רפואי כירורגי ובעיקר במעקב קבוע אחרי מצב העור.
חמותי לימדה אותי שילדים קטנים צרות קטנות, ילדים גדולים צרות גדולות. זה אולי יפתיע אתכם אבל העיקרון הזה חל גם על בריאות העור: ככל שהנגע קטן יותר, כך גדל הסיכוי שהטיפול יהיה ממוקד, מצומצם ומוצלח יותר. נגעים גדולים יצריכו התערבות גדולה יותר ונגע שהיה קטן וגדל עוד ועוד, לא מבשר טובות.
אז לא משנה מה מטריד אתכם בנגע, אם זה היופי או האופי, התייעצו עם רופאים מומחים.
נקודה 4: למה הלייזר עדיף על הקפאה בחנקן נוזלי
טיפול בחנקן נוזלי. ריסוס סילון ממוקד שמקפיא את התאים, ובכך מחסל אותם. נשאר רק גלד שנושר מאוחר יותר.
טיפול בלייזר. צריבה ממוקדת ומדויקת של השומה בקרן לייזר והעלמתה באידוי. גם במקרה זה נשאר גלד שנושר בהמשך.
בשני המקרים מדובר בטיפולים מידיים ומהירים ובהליך לא פולשני, שכרוך בהחלמה מהירה וכמעט לא משאיר צלקות.
בין שני הטיפולים האפשריים, טכנולוגיית הלייזר היא הרבה יותר מדויקת, כי הרופאים יכולים לבחור בסוג קרן הלייזר בהתאם לסוג הטיפול ולקבוע משתנים טכניים שונים, כמו עוצמה ותדירות. טכנולוגיית הלייזר מאפשרת לרופאים לשלוט בטיפול בצורה מדויקת יותר על פי גודל הממצא ועומק החדירה. הלייזר גם משאיר פחות צלקות, מפחית את הסיכון שתתפתח היפופיגמנטציה, יעיל גם כטיפול בנגעים עמוקים יחסית ומתאים גם לאיברים סחוסיים, כלומר האף והאוזן.
לשם ההמחשה, כמה תמונות של לפני ואחרי טיפול בלייזר
נקודה 5: מתי לבחור בלייזר ומתי בטיפול כירורגי?
כמובן שכל מקרה לגופו ולפני הכול נדרשת אבחנה רפואית מבוססת אבל ככלל, במקרים שבהם האבחנה הרפואית היא שמדובר בנגע שפיר ואין צורך באבחנה היסטולוגית (ביופסיה), אפשר להסיר את הנקודת החן או השומה עם לייזר או חנקן. אם מדובר בנגע בולט על פני העור ובעיקר במקום בולט לעין, או בנגע שחשוד כממאיר, צריך לבחור בטיפול כירורגי. יהיו גם מקרים שבהם ההמלצה הרפואית תהיה טיפול רפואי בנגע השפיר בגלל חשש שבעתיד הוא יעבור התמרה ויהפוך לממאיר.
נקודה 6: איך משיגים מקסימום בטיחות ומינימום צלקות?
כל הסרה של נקודת חן או שומה יוצרת פגיעה בשטח ובמרקם העור. ביצוע האבחון והטיפול אצל מומחה בכירורגיה פלסטית יבטיח שהטיפול, בין אם מדובר בלייזר או בניתוח כירורגי, יעשה תוך פגיעה מינימלית ברקמת העור הבריאה ובמינימום צלקות.
בשורה התחתונה: שאלו את הרופא או הרופאה מהן השיטות האפשריות, אבל הניחו להם להחליט מהי השיטה האפקטיבית ביותר למקרה שלכם.
נקודה סוף: כל הפתרונות תחת קורת גג אחת
מרפאת המומחים שלנו מתמחה באסתטיקה ובכירורגיה פלסטית ומציעה את כל הפתרונות לטיפול בנגעי עור תחת קורת גג אחת – אבחון בטכניקות העדכניות ביותר וטיפולים מקצועיים מותאמים לכול סוגי הנגעים, החל מטיפולי לייזר וכלה בניתוחים מיקרוגרפיים בשיטת מוהז.
המקצועיות והניסיון הרב שלנו מאפשרים לנו לבחור את הטיפול האופטימלי מתוך קשת רחבה של פתרונות וטכנולוגיות עדכניות.