המגפה השקטה: זה המחיר הנסתר של שגרת המתח בישראל

מאת: פרופ׳ אייל וינקלר

"זו תופעה שהפכה לסמל נוסף של החיים במציאות הישראלית של השנה האחרונה", פרופ' אייל וינקלר עד למאות מקרים בחודש של נשירת שיער – למה זה קורה ומהם הפתרונות הקיימים, רגע לפני הבחירה בהשתלה

בעוד שהכותרות בישראל מתמקדות במתיחות הביטחונית ובאתגרים הכלכליים, מתחוללת מלחמה שקטה על ראשם של אלפי ישראלים וישראליות. במסגרת הפעילות שלנו במרפאות וכצוות שמתמחה בתחום האסתטיקה, העור והשיער, אנחנו פוגשים במרפאותינו מאות קרקפות בחודש ועדים למגיפה שקטה אך מובהקת של נשירת שיער – תופעה שהפכה לסמל נוסף של החיים במציאות הישראלית המורכבת של השנה האחרונה

בכל יום אנחנו פוגשים יותר ויותר מטופלות ומטופלים שמגיעים למרפאה מודאגים. הם מספרים על קרקפות מגרדות, על מברשות וכריות מלאות בשיער שנשר, ועל תחושת אובדן הביטחון מכך. מאחורי כל סיפור כזה מסתתר המון לחץ – בין אם זה משרתות ומשרתי מילואים שנמצאים בסיטואציות בלתי אפשריות וקרוביהם אשר דואגים לשלומם 24/7, לחץ של אזעקות מתמשכות, מעברי בתים אין סופיים, חששות כלכליים ותחושה של אי ודאות מתמדת.

קרחת המלחמה

הקשר בין מתח לנשירת שיער לא חדש, אך נראה שהמציאות הישראלית ובפרט של השנה האחרונה, הביאה אותו לקיצון. הקורטיזול, הורמון הסטרס, זורם בעורקינו ברמות גבוהות ומשפיע ישירות על זקיקי השיער. כל המתח הזה יחד עם חוסר שעות שינה ותזונה לקויה שמאפיינת את התקופה, גורמות באופן ישיר לבעיות בקרקפת ובזקיקי השיער. אך לא רק הגורמים הפנימיים משפיעים. הסביבה שלנו יחד עם זיהום האוויר הגובר ושינויי האקלים הקיצוניים מוסיפים שכבה נוספת של אתגר לשיער שלנו. השיער, שאמור להיות מגן טבעי, הופך לקורבן של הסביבה העוינת.

ההשפעות האלו ניכרות בבירור, אך אנחנו גם רואים סימנים חיוביים. הישראליות והישראלים ידועים בחוסן ובכושר ההסתגלות, מתחילים להבין שטיפוח השיער הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בבריאות הכללית, ולא שוקטים על השורשים. המטופלות והמטופלים מפנימים את חשיבות הטיפול בשיער, בין אם באופן מונע ומשמר, ובין אם באופן מטפל בבעיה קיימת. הטכנולוגיה במגוון רחב של טיפולים משלימים בהתאמה אישית יכולים לסייע בשיקום הקרקפת ובטיפול בנשירת שיער. ישנה טכנולוגיה מתקדמת להשתלת שיער על ידי בינה מלאכותית תוך הפעלת רובוט, אבל לפני הפתרון האחרון, יש עוד אפשרויות שאפשר לעשות כדי למנוע את הנשירה.

חשוב לדעת, נשירה נגרמת בגלל קוד גנטי. זאת אומרת, יש אנשים שנגזר עליהם ביום הולדתם להתקרח בגיל צעיר, ובנוסף, כאמור, גם בגלל משתנים סביבתיים. למשל: חלק רב מהחיילים שחזרו מלחימה בקו האש מספרים שהם הקריחו אחרי שבועות ארוכים עם קסדה על הראש, היגיינה לקויה ומעל הכל, מתח נפשי, פחד ומראות קשים. עוד אין מספרים סטטיסטיים, אבל הרושם וחוכמת ההמונים מלמדת שנשירת שיער רווחת בקרב משרתי ומשרתות צה"ל בכל הגילאים, ובעיקר בקרב לוחמים ולוחמות.

אז איך אפשר להאט את ההתקרחות?

המדע מתעסק במחקר מאוד מתקדם על תאי גזע ותאים שנקראים אקסוזומים. אלו תאים שמופקים מרקמות שונות בגוף, במטרה להזריק אותם לקרקפת, ובתקווה שיצמח שם שיער חדש. לטיפולים אלו עוד אין תיעוד מדעי שהם אכן מצליחים, אבל אין לי ספק שהעתיד המחקרי הוא בתאי גזע – בכל התחומים ובכל המחלות, והם ישחקו תפקיד מרכזי גם בהצמחת שיער באזורים מתקרחים. יש גם תרופות כמו מינוקסידיל המפורסמת או פרופסיה, שנועדו להורדת לחץ דם או לטיפולים הורמונליים, והסתבר שתופעת הלוואי שלהן היא שיעור יתר, ולכן עושים בהם שימוש גם כדי לעצור את ההתקרחות, על ידי מריחה של תרופות אלו על הקרקפת או באמצעות בליעה. בטווח הרחוק של עשרות שנים קדימה, מי שמתחיל או מתחילה התקרחות ימשיך אותה במוקדם או במאוחר. התרופות האלו אולי עוצרות את הנשירה אבל רק לתקופה מוגבלת ולא לצמיתות.

טיפול נוסף שצובר היום תאוצה זה טיפול ה-PRP בו אנחנו מפיקים תאי גזע מתוך הפלזמה שלנו. זאת אומרת, מפיקים מהווריד של המטופל/ת כמות מאוד קטנה של דם, מסננים מתוכו את הפלזמה, ומזריקים אותה בין השערות שבקרקפת. מדובר בטיפול עפ דיווחים על חיזוק השיער הקיים, וגם על הצמחת שיער חדש, אך נאמנותם עדיין נבחנת. עוד אין עבודות מדעיות שסופרות את כמות הזקיקים לפני ואחרי, ולכן אין פה בקרה מדעית.

כמובן שמעבר לפתרונות אלו, חברות בכל העולם שמתמחות בתכשירים לשיער מציעות פתרונות רבים כמו: מגוון סוגי שמפו, מסיכות וסירומים לשיער עשירים בחלבונים ופפטידים שעוזרים לשמור על השיער, לחזק אותו ולעצור נשירה. ישנם גם תוספי מזון, כמו חומצות שומן ופפטידים אקטיבים שמוכחים כיעילים. ברשותינו גם אפשרויות להפחתת המתח היומיומי על ידי דיקור סיני, צמחי מרפא, רפלקסולוגיה, ארומתרפיה, פעילות גופנית נכונה, שינה איכותית, הימנעות מעישון, ובכלל חיים בלי סטרס – גישה הוליסטית יותר לבריאות השיער. הלוואי עלינו.

אבל אולי החשוב מכל, אנחנו רואים שינוי בגישה כלפי בקשת עזרה. יותר ויותר ישראליות וישראלים מבינים שפנייה לייעוץ מקצועי בנושאי שיער אינה מותרות, אלא חלק חיוני בשמירה על בריאותם ורווחתם הנפשית. המציאות הישראלית מציבה אתגרים רבים, והשיער שלנו הוא חזית נוספת במאבק היומיומי. אך כמו בכל אתגר, עם הבנה, מודעות וטיפול נכון, אפשר להתגבר. בסופו של דבר, הטיפול בשיער הוא הרבה יותר מעניין של אסתטיקה. הוא מהווה הצהרה, פנימית וחיצונית על חוסן, מודעות ושאיפה לשיפור ולקידום הבריאות הכללית שלנו.

פורסם במגזין את

שיתוף

דילוג לתוכן