העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו וכשאנו מתבגרים, עוברים עליו מגוון רחב של תהליכים שגורמים לו לאבד גמישות וברק. למרבה המזל, הרפואה האסתטית מציעה לא מעט פתרונות שמשיבים לעור את החיות והנפח שלו, אבל יש עוד דברים שתוכלו לעשות למען עורכן.
תזונה בריאה ומאוזנת יכולה לא רק להאט את תהליכי ההתבגרות אלא אפילו להחזיר את השעון לאחור. נוגדי החמצון ומרכיבים תזונתיים שונים שנמצאים במזון יכולים לעזור לעור להיראות במיטבו בשנות ה-30, ה-40 וה-50 ומעלה שלנו. הרי לפניכן רשימת מזונות שרופאי העור ממליצים עליה כדי שתוכלו לעזור לעורכן לשמור על מראה צעיר יותר בכל גיל.
בשנות ה-30
לפי רופא העור ד״ר רג׳אני קאטה, בשנות ה-30 לחיינו עלינו להתמקד בהגנה מפני נזק של רדיקלים חופשיים שנוצרים מחשיפה לאור השמש ולזיהום, ומלחץ נפשי.
מה אוכלים?
- פירות וירקות עשירים בוויטמין C. ״ויטמין C הוא חיוני לסינתזה של קולגן והמחקרים מוכיחים שאנשים שצורכים רמות גבוהות יותר של ויטמין C, מפתחים פחות קמטים״, אמרה רופאת העור ד״ר פטרישיה פריס. אכלו פירות וירקות כמו פירות הדר, ברוקולי, אוכמניות, פלפל אדום וקיווי.
- עגבניות. נוסף על ויטמין C, העגבניות מכילות רמות גבוהות של ליקופן – נוגד חמצון שיכול להגן על העור מפני כוויות שמש ורדיקלים חופשיים, שנוצרים עקב החשיפה לאור אולטרה סגולי. הרדיקלים החופשיים מפרקים את מולקולות הקולגן והאלסטין ובסופו של תהליך גורמים להתפתחותם של קמטים.
- עלים ירוקים. עלים ירוקים כמו קייל ותרד מכילים ויטמין E, ויטמין A או רטינול, שהם כולם חשובים לחלופה השוטפת של תאי העור. הם גם מקור מצוין לבטא קרוטן, נוגד חמצון שיכול להצטבר בעור ולהגן מפני השמש, וכן לחומצה פולית, מרכיב חיוני לתיקון ד.נ.א, לדברי ד״ר פריס.
- דגים שומניים. ״דגים שומניים כמו סלמון, מקרל, סרדין ופורל הם עשירים באומגה 3״, אמרה ד״ר פריס. ״הם מצוינים לשמירה על עור מלא לחות וגמיש״.
- שוקולד מריר. לדברי ד״ר פריס הוא עשיר בנוגדי חמצון ומחקרים הוכיחו שהוא מגביר את זרימת הדם בעור, מגן מפני כוויות שמש ומשפר את הלחות בעור.
- יין אדום. אם אתם אוהבים לשתות אלכוהול, לכו על יין אדום. הוא מכיל רסברטרול, נוגד חמצון שמגן על העור מפני רדיקלים חופשיים ומגדיל את יכולת ההגנה הפנימית של העור. רסברטרול גם מעכב סכרור (גליקציה) ובכך שומר על העור נקי מקמטים.
- מזונות עשירים בברזל. חשוב לצרוך כמות מספקת של ברזל בגיל זה, כשכמות הדם המופרש בעת המחזור גדלה, לפי ד״ר מאטה. ״רמות נמוכות של ברזל יכולות להשפיע על צמיחת השיער״, הוסיף. מזונות עשירים בברזל כוללים בשר אדום, צדפות, שעועית שחורה, עדשים, תרד וגרעיני דלעת.
בשנות ה-40
כשנשים מגיעות לעשור זה בחייהן, כל תשומת הלב מוסטת למאבק בכוח המשיכה. ״בשנות ה-40 שלהן, נשים מתחילות לאבד קולגן ולחוות סימנים ראשונים של אובדן נפח. קמטי חיוך וקמטי מריונטה (שמתחילים בצידי השפתיים ומסתיימים בצידי הסנטר) מתחילים להיות בולטים יותר״, אמרה ד״ר פריס. אבל התזונה שלכן יכולה להאט את התפרקות מולקולות הקולגן. קיים קשר ישיר בין רמות סוכר בדם ורמות קולגן, מסביר ד״ר קאטה. רמות גבוהות של סוכר בדם יכולות להשפיע על הקולגן ועשויות לגרום להתקמט, ליפול ולאבד נפח.
מה אוכלים?
- אגוזים. אגוזים רבים, ובייחוד שקדים, הם מקור מצוין לוויטמין E, שיכול לעזור לתקן את רקמת העור, לשמור על לחות ולהגן על העור מקרני השמש המזיקות. אגוזי מלך אף מכילים אומגה 3 שביכולתה לחזק את ממברנות תאי העור, להגן מפני נזקי השמש ולשמר את השומניות הטבעית של העור.
- בטטה. הצבע הכתום שבבטטה מגיע מנוגד החמצון בטא קרוטן, שמומר בגוף לוויטמין A. ויטמין זה עשוי לעזור לשקם את גמישות העור, לעודד תחלופת תאי עור ובסופו של דבר לתרום למראה עור רך וצעיר יותר. היא גם מכילה ויטמיני C ו-E, שמגנים על העור שלנו מפני רדיקלים חופשיים.
- חומצות אמינו. חומצות אלה הן אבני הבניין של קולגן ואלסטין, ותזונה עשירה בחומצות אמינו שאותן הגוף איננו יכול לייצר בכוחות עצמו, עוזרת לשמור על עור מוצק וגמיש, בעוד שהחוסר בהן הופך את העור לדק ויבש. בשר וביצים הם המקור הטוב ביותר לחומצות אמינו.
- אשלגן. פשוט: החליפו את מלח השולחן הרגיל במלח ים. למה? כי מלח רגיל מוציא מים מהתאים ומותיר אותם מדולדלים, מה שגורם לקמטים. לעומתו, מלח ים, שמכיל רמות אשלגן גבוהות, עושה בדיוק ההיפך. הוא מכניס מים לתאים והופך אותם למוצקים. אשלגן נמצא גם בפירות, ירקות, אגוזים, בשר, עוף ודגים.
בשנות ה-50 ומעלה
ברגע שנשים מגיעות לשנות ה-50 שלהן אובדן הנפח הופך להיות בעיה גדולה, מכיוון שהן מאבדות אחוז אחד של קולגן מדי שנה מגיל המעבר והלאה, מסבירה ד״ר פריס.
״בשנות ה-50 שלהן, עורן של הנשים מתקשה לשמור על הלחות שלו ולכן חשוב לצרוך מזונות שיכולים לעזור לו לעשות זאת״, אמר ד״ר קאטה.
מה אוכלים?
- שומנים בריאים. ״כדאי לשלב שומנים טובים בתזונה כמו אומגה 3, שאותה ניתן למצוא בסלמון, בזרעי פשתן טחונים ובאגוזי מלך״, אמר ד״ר קאטה. פזרו כמה זרעי פשתן על כל תבשיל או סלט והבטיחו שהם טחונים, כי הגוף לא מסוגל לעכל אותם שלמים.
אגוזים, כמו אגוזי מלך ושקדים, גם הם מכילים שומנים בריאים, כמו גם חומצות אמינו שנקראות ל-ארגינין אשר תומכות בסינתזת חלבונים וטובות לבריאות השיער, העור והציפורניים, לפי ד״ר פריס.
״אבוקדו מכיל שומנים בריאים וכן ויטמין C ו-E, שטוב לשמירה על לחות העור ומונע קמטים״, אמרה ד״ר פריס. בנוסף, זיתים ושמן זית מכילים נוגדי חמצון מסוג פוליפנול, שיכול לעזור להרגיע עור מגורה.
- מזונות עשירים בקרוטנואידים. ״ישנן נשים שעורן הופך חלול יותר ומאבד מהזוהר שלו כשהן מגיעות לעשור השישי לחייהן״, אמר ד״ר קאטה. במחקר חדש, חוקרים מצאו שהגדלת הצריכה של פירות וירקות במשך שישה שבועות גרמה לשינויים בצבע העור, שינויים שנתפשים כבריאים ומושכים, בזכות הקרוטנואידים – קבוצת פיגמנטים שנמצאים בעיקר בצמחים. בין הפירות והירקות שמכילים פיגמנטים אלה אפשר למצוא בטטות, גזרים ופלפלים אדומים, אשר כולם מכילים בטא קרוטן.
״הבטטות מכילות גם ויטמין A ו-C, אשר יחד עם הבטא קרוטן יוצרים שילוש נוגדי חמצון מצוין שנותן לעור מראה בריא וזוהר״, אמרה ד״ר פריס.