אין ספק שקצב ואופן הזדקנות העור שלנו תלויים מאוד בגנים שלנו, אבל אי אפשר להאשים רק את הגנטיקה. למרות הקשר ההדוק בינה ובין מראה העור שלנו, הגנטיקה קובעת את מראה העור רק בשיעור של 30-20 אחוזים… השאר תלוי בנו.
תהליך הזדקנות העור, כמו רוב התופעות הפיזיולוגית, הוא תוצאה של כמה גורמים שתלויים בבחירות שלנו ויש באפשרותנו לעשות הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים כדי לשמר ולשפר את מראה העור שלנו היום ובשנים הבאות עלינו לטובה.
כולם יודעים שקרם הגנה הודף את קרני ה-UV ומגן על העור מפני השמש המזיקה לא רק לבריאות אלא גם למראה, לכן רק נזכיר אותו כאן לרגע, כמו גם את עישון הסיגריות. עם זאת, ישנם גורמים פחות ידועים שתורמים לא מעט להזדקנות העור שלנו. אם נכיר אותם ונדע איך להתמודד עימם, נוכל לשפר את הסיכוי להגיע גם לגיל השלישי עם עור בריא וזוהר יותר. אז בואו נתחיל.
1. פיתויים מתוקים וויטמינים
מתוקים. אם אתם שייכים לרוב הגורף של בני האדם, כנראה שגם לכם לא קל לעמוד בפני פיתויים מתוקים… אם כן, העובדה הבאה אולי תיתן לכם מוטיבציה: כשהסוכר חודר לזרם הדם הוא מתחבר למולקולות החלבון (כולל אלה שבקולגן ובאלסטין, הסיבים שתומכים בעור) ויוצר תהליך שגורם ליצירת שקעים וקמטים בעור.
ויטמינים. גזר טוב לראיה ואגוזי מלך טובים למוח, אבל מה טוב לעור? אחד המחקרים שפורסם על ידי הארגון American Society for Clinical Nutrition מצא כי צריכה גבוהה יותר של ויטמין C נקשרה לסבירות נמוכה יותר של מראה עור מקומט בקרב נשים אמריקניות בגיל העמידה.
דרכי מניעה. ראשית, המנעו ממזונות שמזיקים לעור, כמו משקאות קלים ופחמימות פשוטות. אם אתם ממש משתוקקים למשהו מתוק, קוביית שוקולד מריר איכותי שמכילה נוגדי חמצון יכולה לא רק להשביע את התשוקה אלא גם להגן על העור מפני רדיקלים חופשיים. שנית, בחרו במזונות שמכילים ויטמינים כמו: פלפל אדום, תפוזים ותותים שמכילים ויטמין C המסייע לייצור קולגן; עדשים, שמכילים ויטמין B וביוטין השומרים על עור נקי מפצעונים ואקנה; זרעי חמניות, שמכילים ויטמין E אשר מסייע לחידוש העור ולהפחתת עור יבש וגס; דג סלמון, שמכיל חומצות שומן אומגה 3 המשפרות את האלסטיות של העור ומפחיתות אקנה; וקייל (Kale), שמכיל ויטמין K המסייע לקרישת הדם ולריפוי פצעים ומונע קמטי הזדקנות מוקדמת על ידי מניעת הסתיידות האלסטין.
2. מתח, מתח, מתח
לא פעם אנחנו מרגישים שהמתח פשוט גומר אותנו. כשאנחנו תחת לחץ אינטנסיבי או כרוני, הגוף מגביר את ייצור ההורמון קורטיזל שיכול לפגוע ברמות הקולגן והאלסטין ולהקטין את יכולתו של העור לרפא את עצמו. מתח גם גורם לנו להזעיף פנים וכיווץ השרירים הזה מטביע קמטוטים בפנים.
דרכי מניעה. פעילות גופנית קבועה יכולה להפחית את רמות המתח והחרדה. יוגה, טאי-צ'י או הליכה הם פעילויות שמאופיינות בהיבט מדדיטטיבי כשהנשימות העמוקות והסדירות מסוגלות להפחית מתחים.
3. תנוחת השינה
כשאנחנו ישנים על הצד או על הבטן מופעלים על הפנים כוחות לחץ ודחיסה שמפתחים עם הזמן קמטי שינה. זוהי מסקנת המחקר שפרסמה האגודה האמריקאית לכירורגיה פלסטית אסתטית (ASAPS), ב-Aesthetic Surgery Journal.
לפי מחקר זה, קמטי השינה נוצרים כשהפנים נלחצים על פני השטח כשישנים על הצד או הבטן ונוטים להחמיר עם הזמן הן בשל החזרה מדי לילה על התנוחה "המקמטת" והן בשל דלדול העור והירידה בגמישותו עם העלייה בגיל. בעוד שתנוחת השינה הראשונית נבחרת באופן מודע, התנוחות שאנחנו מחליפים בלילה (בממוצע 20 תנוחות), אינן מודעות.
דרכי מניעה. כדי למזער את קמטי העור הללו, צריך להגביל את שעות השינה על הצד והבטן ולנסות לישון בתנוחה האידיאלית, על הגב. איך? ובכן, יש אומרים שזה רק ענין של תרגול. כדי להקל על התהליך, ודאו שיש לכם כרית שתומכת בצוואר, נסו להניח גם כרית מתחת לברכיים ואפשר גם כרית מתחת לכל זרוע כדי למנוע מכם תזוזה במידת האפשר ולבסוף, היו סבלניים כי הלימוד של הרגל חדש עשוי לקחת מעט זמן.
4. הראש בעננים
אפשר להגיד שעונת החופשות והטיסות כבר החלה. הנוסעים בטיסה, וכמובן גם אנשי הצוות, שוהים זמן רב באוויר היבש של המטוס. והעור, כמו כל רקמה חיה, פשוט מצטמק מחוסר לחות. בנוסף, השמש במטוס קרובה אלינו יותר מאשר על היבשה.
דרכי מניעה. לשתות הרבה מים במהלך הטיסה, ולהימנע מאלכוהול וממזון מלוח שמייבשים את העור. למרוח קרם הגנה עשיר כ-30 דקות לפני העלייה למטוס, כדי שייספג בעור ויהיה אפקטיבי. ואם אתם יושבים ליד החלון, עדיף לסגור את הצילון אם השמש עוד בשמים.
5. להתחיל הכי מוקדם שאפשר
כאן נשאר רק להגיד את המובן מאליו: בגיל המעבר הגוף מתחיל לייצר פחות אסטרוגן שאמור לגרות את ייצור השומן והקולגן בעור, והעור הופך מיובש ומקומט יותר.
דרכי מניעה. יש לנו עצה פשוטה: החלו בטיפולים הקוסמטיים כמה שיותר מוקדם וכך, כשתגיעו לגילאים המאוחרים יותר, העור עדין ישמור על המראה הרענן שלו. לא מעט מחקרים הוכיחו את הטענה שככל שמתחילים עם טיפולים להעלמת קמטים מוקדם יותר, כך העור מתקמט פחות לאורך השנים. הסיבה היא שהאפקטיביות של הטיפול הולכת וגוברת ככל שמתחילים איתו בשלבים המוקדמים יותר של היווצרות הקמטים.
טיפולים להעלמת קמטים יכולים לכלול טיפולים פרא קוסמטיים, מילויים, הזרקות, פילינג ועוד – הכול תלוי בעור שלכם ובצרכים האישיים שלכם. אם מראה הפנים כבר מקומט ועייף, אפשר לשקול הזרקת חומרי מילוי שימלאו את הקמטים ויחליקו את העור. אבל מכל מקום, במקרה כזה צרו איתנו קשר כדי שנוכל לייעץ לכם מהו הטיפול המתאים במיוחד לכם.