כולנו יודעים שהגוף שלנו צריך (גם) ויטמינים כדי שהוא יוכל לתפקד בצורה תקינה. ובכן, בתור האיבר הגדול ביותר בגוף שלנו, העור זקוק לוויטמינים לא פחות משזקוקים להם שאר איברי הגוף, כאשר התפקיד שהם ממלאים בעור הוא מגוון ונע מייצור של קולגן ועד מניעה של היפרפיגמנטציה.
אבל, אילו ויטמינים כדאי למרוח על העור? הנה הרשימה המלאה של ויטמינים שטובים לגוף, וגם שמות של הנגזרות שלהם שאותם אפשר לחפש על תוויות מוצרי הטיפוח.
ויטמין A
נגזרות: חומצה רטינואית, רטינול, טרטינואין
ויטמין A הוא קבוצה של תרכובות אורגניות מסיסות בשומן. הקבוצה כוללת רטינול, חומצה רטינואית, רטינלדהיד וקרטנואידים כמו בטא-קרוטן.
לכל רטנואיד יש פעילות מעט שונה ומנגנוני פעולה שונים. בעוד שחלקם טובים יותר לטיפול בקמטים ובקמטוטים מפני שהם מגרים את הייצור של קולגן, כמו רטינול למשל, אחרים עוזרים לאקנה בכך שהם מצמצמים את הייצור של סבום (השומן בעור), כמו שעושה טרטינואין.
בדרך כלל, הרטינול שנמצא במוצרים לטיפוח העור הוא סינתטי.
הרטינול, אחד ממרכיבי טיפוח העור הכי נחקרים בתחום, מעודד את התאים להתחדש מהר יותר ובכך עוזר להחליק קמטוטים, להעלים עיגולים שחורים מתחת לעיניים, לשפר את המראה של נקבוביות מוגדלות ולמנוע אקנה.
בכך שרטינול מאפשר התחדשות מהירה יותר של תאי העור, גם ההסרה של תאי העור החיצוניים מואצת וזה מה שמאפשר את ההצערה של מראה העור.
ויטמין B
נגזרות: תיאמין (B1), ריבופלבין (B2), ניאצין (B3), חומצה פנטותנית (B5)י, B6, חומצה פולית (B9) ו-B12
יש מגוון רחב של ויטמינים מקבוצת B – חלקם מאוד מועילים לעור, בעוד שאחרים מועילים פחות.
ויטמינים מקבוצת B מסיסים במים ולוקחים חלק בכל מיני תהליכים מטבוליים חיוניים בגוף.
ניאצין, או B3, הוא מצוין למריחה על העור כי הוא אנטי דלקתי, מצמצם את אובדן הלחות בעור, מעודד סינתזה של סרמידים (מולקולות שעוזרות להגן על המחסום העורי ולשמור על הלחות בעור) ומונע היפרפיגמנטציה ואקנה. בנוסף, ויטמין B3 גם יכול למנוע התפתחות של סרטן עור בשלביו המוקדמים.
ניאצינמיד היא נגזרת של ניאצין, שלא גורמת לאדמומיות המשמעותית שנגרמת ממריחה של ניאצין. ניאצינמיד הוא מרכיב מאוד ורסטילי במוצרים לטיפוח העור והוא גם עוזר ליצור תאי עור חדשים וגם עוזר לתאים לתקן נזקים. בו בזמן, הניאצינמיד גם מגביר את הייצור הטבעי של סרמידים בעור ועוזר לצמצם נקבוביות מוגדלות, לטפל בפיגמנטציה ולהפחית קמטים.
ויטמין B5 – שגם ידוע כחומצה פנטותנית, פרו-ויטמין B5 ופנתנול – הוא מצוין לשיפור הלחות בעור. הוויטמין הזה מושך לחות מהאוויר לתוך העור ובכך מעשיר אותו בלחות, ובמקביל הוא גם נועל את הלחות בתוך העור ומונע את הבריחה שלה. ואם כל זה לא מספיק, לוויטמין B5 גם יש תכונות אנטי דלקתיות ויכולת לרפא פצעים.
מחקרים מראים ש-B12, שגם נקרא קובלמין, יכול לטפל באפקטיביות רבה בסימפטומים של אקזמה, בזכות התכונות האנטי דלקתיות שלו והיכולת שלו להעשיר את העור בלחות, וגם לעזור לשפר את המראה של עור עייף.
מכמה מחקרים עולה שחומצה פולית, או ויטמין B9, יכולה לעזור לחזק את המחסום העורי נגד נזקי השמש, אבל עדיין נדרשים עוד מחקרים כי לאשש את ההשערה הזאת.
ויטמין C
נגזרות: חומצה אסקורבית, חומצה L-אסקורבית, אסקורביל גלוקוזיד, טטרהקסילציל אסקורבט
ויטמין C הוא אחד הוויטמינים הכי פופולריים במוצרים לטיפוח העור, בעיקר בזכות היעילות והוורסטיליות שלו. הוא גם אחד הוויטמינים הכי נחקרים והכי אפקטיביים לטיפול בסימני הגיל.
נוסף ליכולות האנטי אייג׳ינג המפותחות שלו, ויטמין C הוא נוגד חמצון (כלומר, הוא מגן על תאי העור מפני נזק חמצוני), עוזר לשפר היפרפיגמנטציה ומעורר את הגוף לייצר קולגן.
ויטמין D
למרות שיש מוצרים של ויטמין D למריחה על העור, הוא יותר פופולרי בצורת תוסף תזונה.
לוויטמין D יש תכונות אנטי דלקתיות וזה יכול לעזור לכל סוגי העור, אבל במיוחד למצבים כמו אקנה או אקזמה. ויטמין D גם עוזר להגן על העור מפני נזקים חיצוניים ויש לו תפקיד בתהליך ההתחדשות של תאי העור.
כשמשלבים ויטמין D עם סטרואידים למריחה, הוא יכול לעזור לטפל בפסוריאזיס.
ויטמין E
נגזרות: אלפא טוקופרול, טוקופרול אצטט, טוקופרול
ויטמין E מיוצר בעור באופן טבעי, אבל כמו כל התהליכים בעור, גם הייצור שלו הולך ופוחת עם השנים.
ויטמין E הוא נוגד חמצון חשוב שעוזר לתקן נזקים בעור. הוא לא רק מגן על העור מפני הנזק של רדיקלים חופשיים, אלא גם מגן על נוגדי חמצון אחרים מפני התחמצנות.
בנוסף, הוויטמין גם יוצר מחסום לחות טבעי בעור. מחקרים מצאו שהוא עוזר למגוון רחב של מצבי עור, כולל אקזמה, פסוריאזיס, מלזמה, ריפוי פצעים וגם אקנה.
אגב, טוקופרול במצבו הפעיל הוא נוגד חמצון, בעוד שטוקופרול אצטט הוא הגרסה הלא פעילה. לכן, טוקופרול אצטט משמש בעיקר לייצוב של שמנים בפורמולות של מוצרים לטיפוח העור, אבל ברגע שהוא נמרח על העור האנזימים בגוף ממירים אותו חזרה לטוקופרול ולמצבו הפעיל.